Van schaap….

In het begin waren voor mij schapen gewoon schapen. Meestal wit, soms zwart of bruin, en een enkele met bijzondere kleuren. Maar gaandeweg leerde ik verschillen te gaan zien, vooral omdat de wol van die verschillende rassen ook heel verschillend is van karakter en daarmee van invloed is op hoe je het kan verwerken (of juist niet)

Schoonebeker

Mijn eerste vachten kwamen van Schoonebeker schapen, een ras uit de lijst zeldzame huisdieren. Het is een heideschaap, een overkoepelende naam voor schapen die goed gedijen op arme gronden. Ze worden dan ook vaak ingezet bij natuurbeheer. Kijk maar eens bij de link van gescheperde kuddes

Je kunt van de wol prachtige vegetarische vachten maken, maar de wol vilt ook heel goed. Sommige individuen geven ook spinbare wol.

 

 

Zwartbles

Op de Wageningse Eng en rond Wageningen lopen nog veel meer schapenrassen. Bijvoorbeeld deze Zwartbles. Een heel vriendelijk ras, en charmant slank.

Heel andere wol dan bij het Schoonebeker ras, kortere vezels en sterker gekruld. maar ik heb er prima sloffen van gevilt!

 

 

Drents Heideschaap

Deze prachtige Drentse heideschapen werden speciaal voor mij even bijeen gedreven door een capabele herdershond.

Hun wol is prachtig lang. Te ruw om mee te spinnen, maar wat kun je hier prachtige vegetarische vachten mee maken! Dat betekent dat je een nieuwe ‘huid’ aan de geschoren vacht vilt. Een heerlijk buitenwerk, en daarna bijvoorbeeld een mooie bekleding van je stoel

Reacties zijn gesloten.